Десислава ТаневаФейсбук Днес Асен Василев на среща с Конфедерация на независимите

...
 Десислава ТаневаФейсбук Днес Асен Василев на среща с Конфедерация на независимите
Коментари Харесай

Десислава Танева опровергава лъжи на Асен Василев

 Open photo

 

Десислава Танева

Facebook

 

Днес Асен Василев на среща с Конфедерация на самостоятелните синдикати в България - КНСБ КНСБ е споделил, изтъквам: “Защо нямахме таван на дотациите в земеделието? За първи път в постоянния кабинет го заложихме. Защо нашето съфинансиране в селското стопанство беше на минимума - 15%, в този момент стигна до 60 %. Това са средства, в които влизат плодове и зеленчуци, мляко и месо. Не единствено да дадем едни дотации на повърхност, които да отидат в 15-20-30 едри земевладелци и зорлем да си създадем една класа от робовладелци. ”

Ще опровергая следващата неистина на Политическа партия с обстоятелства:

1. Таван на директните заплащания в 1-ви дирек е въведен от държавното управление на ГЕРБ през 2014 година, когато подобен таван не беше наложителен по Европейски Съюз Регламент. Тогава България беше една от 5-те страни членки, която го вкара.
Справка: ЗПЗП Чл. 43а. (Нов - Дъждовни води, бр. 12 от 2015 г.) (1) Плащанията, които се отпускат на аграрни стопани по СЕПП, се понижават с 5 на 100 за онази част от сумата, която надвишава левовата равноценност на 150 000 евро за съответната година.
(2) Не се правят заплащания по СЕПП, които надвишават левовата равноценност на 300 000 евро за съответната година.

2. Тогава през 2014 год. още веднъж държавното управление на ГЕРБ въведохме за първи път и така наречен обвързана поддръжка за сензитивните браншове и то в оптимален % по Регламент (13+2) - плодове, зеленчуци, животни, което стана допустимо по наша самодейност и алена линия в договарянията за ОСП за интервал 2014-2021.

3. Националното съфинансиране в размер на 60% се одобри като политическо решение през 2022 година за Програмен интервал 2021-2027 (който още въобще не е стартирал). Но то касае единствено Програмата за развиване на селските региони, т.е. плановете по разнообразни капиталови и др.мерки, а не площното подкрепяне на браншове плодове, зеленчуци, месо и мляко в обсега на директните заплащания. Това нарастване на процедура компенсира понижението на европейското финансиране вследствие признатата многогодишна финансова рамка за програмен интервал 2021-2027. Или средствата за земеделските стопани остават в същия порядък като изтеклия програмен интервал.

4. Само подсещам, че сме на прага на втора нулева година по използване на ОСП заради “Промяната ” към момента нямаме утвърден Стратегически проект 2021-2027 от ЕК.

5. Също по този начин подсещам, че дотациите на повърхност в земеделието се разпределят НЕ по национално решение, а по европейско законодателство: РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 1306/2013 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 17 декември 2013 година по отношение на финансирането, ръководството и мониторинга на общата селскостопанска политика и за анулация на регламенти (ЕИО) № 352/78, (ЕО) № 165/94, (ЕО) № 2799/98, (ЕО) № 814/2000, (ЕО) № 1290/2005 и (ЕО) № 485/2008 на Съвета. Съгласно него сме употребявали всички благоприятни условия за дял от общия бюджет в поддръжка на сензитивните браншове - плодове, зеленчуци и отглеждане на животни. Получатели на поддръжка по повърхност и ограничения са в порядъка на 55 000 аграрни стопани.

Когато претендираш за властта, даже за министър-председател на държавно управление на Промяната е безпределно цинично към една голяма земеделска общественост да изречеш толкоз неистини в една среща.

 

Ако беше следващият анимационен клип от предизборната акция на Промяната, нямаше значение.

Ще се веселя някой от анимациите да вземе някоя кино премия някой ден. Но когато става въпрос за спор с такава организация като КНСБ, не може да останем безучастни.

 

А апропо в КНСБ имат специалисти по тематиката и са го разбрали незабавно сигурно.
Призовавам за отговорност в политическото говорене! Защото следствията от лъжите се заплащат от жителите!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР